El perfil de la setmana

La noia Bond que no vol ser vella
“La dama del cinema britànic´”: la dona que no es llegeix mai els guions cinematogràfics sinó que prefereix que li llegeixin per captar tots els matisos i aplicar-los a la seva interpretació. Aquesta és Judi Dench. Encara que ara ja hagi d’usar aquesta tàctica obligatòriament per culpa d’una malaltia que li ha fet perdre la visió, les seves interpretacions no s’han vist afectades. Així ho ha sabut veure l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques que l’ha nominada a l’Oscar com a millor actriu per la seva interpretació a Philomena. Una nominació més per l’estatueta d’or, i ja en són set.
El seu primer Oscar, com a actriu de repartiment, el va aconseguir l’any 1998 amb un dels papers més curts de la història del cinema en rebre aquest guardó: només li van caldre 8 minuts fent de reina Isabel I d’Anglaterra a Shakespeare in Love. La seva filiació amb el món shakespearià es va iniciar amb el seu debut teatral l’any 1951 a l’Old Vic, un teatre londinenc en què encarnà l’Ofèlia de Hamlet. La passió per l’autor anglès la va dur a unir-se 10 anys després a la Royal Shakespeare Company, una de les més il·lustres companyies de teatre britànic, i a escriure fins i tot el pròleg del llibre Shakespeare for Dummies.
Haver trepitjat tota mena d’escenaris i platós arreu del Regne Unit va permetre que aconseguís interpretar un dels papers més cobejats entre els actors britànics: ser la primera dirigent femenina de l’MI6, l’agència secreta de les pel·lícules de James Bond. Dench va dotar el personatge de tal autoritarisme que ja l’ha interpretat, des del primer cop l’any 1995 i a suggeriment de Pierce Brosnan, en set ocasions.
Mentre que l’Acadèmia Britànica de les Arts Cinematogràfiques i la Televisió va veure ràpidament el talent en la jove de York, l’Academy Awards va trigar més i totes les nominacions que ha rebut per guanyar un Oscar han estat a partir dels 63 anys. Ni això ni el problema que suposa la seva ceguesa –que ha causat que no pogués llegir el seu darrer paper a la gran pantalla- la faran retirar-se perquè no se sent vella: “a casa meva he prohibit que em diguin aquesta paraula tan grollera”, reconeix.
Les interpretacions de Dench en les diferents disciplines - cinema, televisió i teatre, el seu espai preferit- són diverses i n’hi ha per tots els gustos. La crítica ha decidit posar punt i final a la seva carrera amb aquesta pel·lícula; però el seu esperit lluitador dictarà si tornarem a veure Bond dirigit per la dona de mirada fèrria. El temps dirà. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada